2018 is het jaar van de elektrische fietsen

elektrische fietsen

Zijn jouw goede voornemens voor 2018 ook om wat gezonder te eten en wat meer in beweging te komen? Dat eten regel je zelf maar, maar in beweging komen is een stuk makkelijker met elektrische fietsen! Wanneer je fietst op een van de vele elektrische fietsen die we tegenwoordig zien in ons koude kikkerlandje, dan heb je altijd de wind in je rug. Oké dat klinkt wellicht iets te enthousiast, maar wanneer je op elektrische fietsen rijdt, dan voel je het verschil wel degelijk!

Alsof je fietst zonder tegenwind

Het fijne van elektrische fietsen is dat het net is alsof je fietst met de wind in je rug. Elektrische fietsen nemen namelijk niet het hele voortbewegen van je over zoals een scooter dat doet. Elektrische fietsen bieden trapondersteuning: de meesten tot een kilometer of 25 per uur. Dus met elektrische fietsen kom je veel meer in beweging dan met een snorfiets, brommer of scooter. En dat merk je. Aan de andere kant is het grote voordeel van de trapondersteuning dat je zonder ook maar één druppel zweet op je voorhoofd op je bestemming aankomt. Die auto kun je dus voortaan lekker laten staan wanneer je op een elektrische fiets rijdt!

Elektrische fietsen: de accu

Maar er zijn nog meer voordelen. Zo is het bijvoorbeeld heel eenvoudig om met een elektrische fiets grote afstanden af te leggen. Oplaadpunten vind je tegenwoordig door het hele land en zelfs in het buitenland. Ook voor een fietsvakantie geniet je dus van elektrische fietsen! Op een accu kun je gemiddeld zo’n 80 kilometer rijden. Dit wordt de actieradius genoemd. De actieradius van elektrische fietsen zou genoeg moeten zijn om een paar dagen te kunnen rijden zonder de accu opnieuw op te hoeven laden. Een accu gaat gemiddeld ongeveer vijf tot zeven jaar mee, maar je kunt de levensduur verlengen door de elektrische fietsen binnen te parkeren. Bij voorkeur in een schuur.

Tips voor de aanschaf

Ben je al warm geworden voor elektrische fietsen in 2018? Voordat je een e-bike aanschaft is het belangrijk om te weten dat er ook nog fietsen zijn die 45 kilometer per uur kunnen halen. Deze fietsen worden Speed Pedelecs genoemd en het is verplicht om een helm te dragen en een kentekenplaat te plaatsen op de fiets. Zie het als voordelen of nadelen, maar met een Speed Pedelec ben je nóg sneller op je bestemming! Heel veel rijplezier alvast in het nieuwe jaar!